Pamatujete si na film Karlík a továrna na čokoládu? Pokaždé když jej vidíme, chytneme ohromnou chuť hledat kakaové boby, vyrábět čokoládu, postavit si z ní palác a celý ho pak sníst. Pokud patříte ke stejným čokoládovým maniakům, pojďte se společně s námi podívat na zoubek této lahůdce.

Než se ale pustíme do objevování sladkého tajemství, musíte vědět, kde se čokoláda vůbec bere. Čokoláda se získává ze zrn kakaových bobů tropického stromu Theobroma cacao. Existuje několik typů stromů, které se pěstují na různých místech. Nejcenější jsou zrna Criollo, která se používají asi jen v 10 % čokolád. Nejpoužívanější jsou zrna stromu Criollo. Takže ano, čokoláda roste na stromě!

Kakaový bob

Čokoládové pochoutky Aztéků a Mayů

Taky jste si mysleli, že čokoláda je hitem posledních let? Tak to vás musíme vyvést z omylu. První čokoládu si vyráběli už původní obyvatelé střední Ameriky. Pravděpodobně nevypadala a nechutnala stejně jako ta, co známe z obchodu, ale už tenkrát si pochutnávali lidé na kakaových plackách a nápojích. Dokonce byly velmi oblíbené a žádané.

Za tu dobu však lidé vyšperkovali zpracování čokolády na úplně jinou úroveň. Jak se dělá čokoláda dnes? Základní surovinou je překvapivě kakao (kakaový prášek, hmota a pokrutina), ale také tuk, cukr a další přísady. Přesné ingredience a postup jsou tajemstvím každé čokoládovny.

Jak se vyrábí čokoláda krok za krokem

Kakaové boby se sesbírají, odslupkují a nechají se fermentovat (kvasit) pod banánovými listy. Až je proces dokonán, usuší se (nejlépe na slunci). Pak se boby naloží a dopraví rovnou do výrobny čokolády, kde se upraží, odslupkují, nadrtí, namelou a nalisují, aby vznikla pěkná ucelená hmota.

Kakaová zrna

Až je dolisováno přichází na řadu konšování. Během něho se hnětě čokoláda několik dnů při vysoké teplotě a dochucuje (sušeným mlékem, cukrem, oříšky, ovocem atd). Poté následuje temperace a zchlazení, čímž se docílí tuhé konzistence a lesklého povrchu. Pak už stačí jen čokoládku zabalit a odvézt do regálu v obchodě.

Ačkoliv se může zdát celý proces poměrně jednoduchý, výroba čokolády trvá i několik týdnů a žádná část nesmí být zanedbána a hraje stejně důležitou roli.

Kokosová čokoláda

Proč jíst čokoládu?

Kromě toho, že je výborná, obsahuje také mnoho prospěšných látek, například flavonoidy – látky s antioxidačními účinky. Čokoláda je také považována za přírodní afrodiziakum a uvolňuje v těle hormony štěstí. V kvalitní čokoládě najdeme také kofein a třísloviny, které v ústech zneškodňují bakterie. Ale pozor, musí se jedna o opravdu kvalitní čokoládu!

Čokoláda v Ollies

I v naši cukrárně víme, že kvalitní čokoládě se nic nevyrovná. Proto do našich dortů používáme jen tu pravou belgickou. V kombinaci s ostatními ingrediencemi se vykouzlí nezapomenutelný kakaový zážitek. Velmi oblíbený dort, po kterém se zákazníci oblizují až za ušima, je Amadeus, král mezi čokoládovými dorty. Své kouzlo má také Cheesecake Mogador kombinující belgickou čokoládu, exotické ovoce a smetanový krém Philadelphia.

Čokoládový dort AmadeusČokoládový cheesecake Mogador

<< zpět na magazín

Mějte sladký život s námi

Sladké e-maily Ollies

Sladké e-maily Ollies, to je spousta radosti pro každého mlsálka. Navíc soutěže, slevy, novinky a sezóní nabídka.