Ryba Claresse

Tip šéfkuchaře:
Ryba Claresse

Přemýšleli jste, odkud se vzala tradice pečení cukroví? Možná Vás to překvapí, ale vánoční cukroví není tak úplně křesťanský zvyk. Původně se peklo i z naprosto jiných důvodů, než je mlsání. Pojďte spolu s námi odhalit roušku této krásné tradice a zjistit, kdy to všechno začalo a proč se vlastně cukroví peče. Navíc Vám dáme pár tipů, kdy začít péct cukroví, aby bylo tak akorát uleželé.

tradicni-linecke-cukrovi

Historie vánočního cukroví sahá až do 16. století

Tradice vánočního cukroví se do současné podoby začala formovat v 19. století. Její původ však sahá ještě o několik let zpět, a to až do 16. století. Všechno začalo u našich předků vyznávajících starou víru a přírodní bohy. U pohanů.

A proč se peklo vánoční cukroví? K mlsání to nebylo. Vánoční cukroví sloužilo k ochraně domu, rodiny a zvířat před temnými silami. Pohané věšeli vánoční cukroví na různá místa na stavení, do chlévů a na ovocné stromy, aby se rodině a zvířectvu dařilo a úroda byla hojná.

vanocni-vyzdoba-skorice-jablko

Jaké se peklo cukroví kdysi?

Vánoční cukroví se od dob našich předků hodně změnilo. Kdysi hrály velkou roli ingredience jako sušené ovoce, ořechy a med. Byly dostupnější, na rozdíl od mouky a cukru, které v chudších rodinách představovaly nedostatkové zboží.

Peklo se cukroví ve tvaru koleček (symbol Slunce) a ve tvaru zvířat. A pokud se cukroví hospodyňce spálilo nebo nepovedlo, hrozila ji nemoc nebo smrt v rodině.

historie-vanocniho-cukrovi

Kdy se začíná péct vánoční cukroví?

Zjistěte si, kdy začíná advent. V tu dobu je totiž ideální začínat s pečením cukroví. Advent v roce 2016 začíná už 27. 11. S přípravou nedoporučujeme čekat na poslední chvíli. Pokud chcete mít vše pod kontrolou a cukroví si hezky napéct doma, naplánujte si vše dopředu. A nejlépe zapojte celou rodinu. Pečení cukroví není jen povinnost, můžete z toho udělat zábavu pro celou rodinu.

Klidně si pár týdnů dopředu sepište, které cukroví chcete péct, které suroviny Vám doma chybí a které konkrétní dny budete mít čas na pečení.

Nezapomeňte také na to, že jednotlivé druhy cukroví se nechávají uležet různě dlouhou dobu.

kdy-zacit-pect-cukrovi

Pár tipů, kdy začít péct cukroví

  • Tři týdny před Štědrým dnem – zázvorky, vanilkové rohlíčky, kokosové cukroví a perníčky.
  • Dva týdny před Štědrým dnem – linecké (tmavé i světlé).
  • Týden před Štědrým dnem – makronky, světlé cukroví z bílých těst a nepečené cukroví.
  • Den před Štědrým dnem – Vánočka.

Součástí Vánoc je také tradiční štola. Je to lahodný pečený moučník s rozinkami, brusinkami, mandlemi a cukrovou krustou. Vánoční atmosféru také vytváří vůně rumu a citrónové kůry skrývající se v mandlovém marcipánu. Tuto vánoční pochoutku si můžete tradičně jako každý rok zakoupit v našich cukrárnách od 25. 11. Ať si aspoň nějakou tu práci doma ušetříte a můžete si užívat vánoční atmosféry :-).

Přivítat návštěvu můžete ale i jinou dobrotou než klasickým cukrovím a štolou - Amadeus dortem. Král mezi čokoládovými dorty s lanýžovým krémem z mascarpone s nádechem kávy, medu a skořice. Dokonalá kombinace na vánoční čas. Naši čokoládovou novinku podávejte s kávičkou, punčem či svařáčkem. Uvidíte, že návštěva se bude oblizovat až za ušima.

<< zpět na magazín

Mějte sladký život s námi

Sladké e-maily Ollies

Sladké e-maily Ollies, to je spousta radosti pro každého mlsálka. Navíc soutěže, slevy, novinky a sezóní nabídka.