Nejprve ale trocha “nudné” historie.
Odkud vlastně punč pochází? Z Německa? Z Belgie? Posuňme se v pátrání kousek na východ. Svůj název získal tento nápoj až v daleké Indii, kde slovo “panča” znamená číslovku pět. Přesně tolik ingrediencí totiž do správného punče patří.


Pojďme se společně podívat na ingredience, které by v opravdovém punči neměly chybět.

Víno

Svařené víno vytvoří nejen dokonale červenou barvu, ale také charakteristickou tělnatou chuť vánočního punče. Není třeba svářet kdovíjaké přívlastkové lahve. Skvěle poslouží i dobrý ročník kvalitnějšího stolního.

Čerstvé ovoce

Na kousky nakrájené ovoce propůjčí punči svoji svěžest. Původní recepty striktně trvají na citronu, v našich končinách se ale můžete klidně “odvázat” pomerančem, hruškou, jablkem, ananasem nebo oblíbenou malinou.

Alkohol

Správný říz dodá vánočnímu punči kapka tvrdého alkoholu. Ideální je pro tyto potřeby tmavý rum nebo griotka, často se ale setkáte i s variantou obsahující vodku nebo bylinné likéry.

Čaj

Punči nesluší vysoké procento alkoholu a tak je dobré jej něčím naředit. Pro oslabování účinků tohoto hřejivého nápoje je využívána obyčejná voda, my však raději doporučujeme přilít pár hrnků kvalitního černého čaje. Výslednou směs obohatí svou příjemnou chutí.

Koření

Vrcholem vaření punčové dobroty je vhodně zvolené koření. Zde naopak experimentovat nedoporučujeme. Zůstat věrni skořici a badyánu se rozhodně vyplatí, protože všeho moc škodí.


A že je toho v punči opravdu dost.
Že jste u čtení dostali chuť na výborný punč? Tak nasaďte čepici a rukavice a vydejte se do nejbližší cukrárny nebo bistra Ollies.
Pro letošek jsme vsadili na chuť maliny :-)



<< back to magazine

Keep the sweet life with us

Sweet e-mails Ollies

Would you like to know about news in Ollies from first hand?