Přemýšleli jste, odkud se vzala tradice pečení cukroví? Možná Vás to překvapí, ale vánoční cukroví není tak úplně křesťanský zvyk. Původně se peklo i z naprosto jiných důvodů, než je mlsání. Pojďte spolu s námi odhalit roušku této krásné tradice a zjistit, kdy to všechno začalo a proč se vlastně cukroví peče. Navíc Vám dáme pár tipů, kdy začít péct cukroví, aby bylo tak akorát uleželé.
Tradice vánočního cukroví se do současné podoby začala formovat v 19. století. Její původ však sahá ještě o několik let zpět, a to až do 16. století. Všechno začalo u našich předků vyznávajících starou víru a přírodní bohy. U pohanů.
A proč se peklo vánoční cukroví? K mlsání to nebylo. Vánoční cukroví sloužilo k ochraně domu, rodiny a zvířat před temnými silami. Pohané věšeli vánoční cukroví na různá místa na stavení, do chlévů a na ovocné stromy, aby se rodině a zvířectvu dařilo a úroda byla hojná.
Vánoční cukroví se od dob našich předků hodně změnilo. Kdysi hrály velkou roli ingredience jako sušené ovoce, ořechy a med. Byly dostupnější, na rozdíl od mouky a cukru, které v chudších rodinách představovaly nedostatkové zboží.
Peklo se cukroví ve tvaru koleček (symbol Slunce) a ve tvaru zvířat. A pokud se cukroví hospodyňce spálilo nebo nepovedlo, hrozila ji nemoc nebo smrt v rodině.
Zjistěte si, kdy začíná advent. V tu dobu je totiž ideální začínat s pečením cukroví. Advent v roce 2016 začíná už 27. 11. S přípravou nedoporučujeme čekat na poslední chvíli. Pokud chcete mít vše pod kontrolou a cukroví si hezky napéct doma, naplánujte si vše dopředu. A nejlépe zapojte celou rodinu. Pečení cukroví není jen povinnost, můžete z toho udělat zábavu pro celou rodinu.
Klidně si pár týdnů dopředu sepište, které cukroví chcete péct, které suroviny Vám doma chybí a které konkrétní dny budete mít čas na pečení.
Nezapomeňte také na to, že jednotlivé druhy cukroví se nechávají uležet různě dlouhou dobu.
Součástí Vánoc je také tradiční štola. Je to lahodný pečený moučník s rozinkami, brusinkami, mandlemi a cukrovou krustou. Vánoční atmosféru také vytváří vůně rumu a citrónové kůry skrývající se v mandlovém marcipánu. Tuto vánoční pochoutku si můžete tradičně jako každý rok zakoupit v našich cukrárnách od 25. 11. Ať si aspoň nějakou tu práci doma ušetříte a můžete si užívat vánoční atmosféry :-).
Přivítat návštěvu můžete ale i jinou dobrotou než klasickým cukrovím a štolou - Amadeus dortem. Král mezi čokoládovými dorty s lanýžovým krémem z mascarpone s nádechem kávy, medu a skořice. Dokonalá kombinace na vánoční čas. Naši čokoládovou novinku podávejte s kávičkou, punčem či svařáčkem. Uvidíte, že návštěva se bude oblizovat až za ušima.