Mascarpone bylo už od svého počátku velmi oblíbené. Jeho výjimečná chuť okouzlila a pobláznila kdejaké cukráře, pekaře a kuchaře. I přesto, že pochází z italské Lombardie, rozšířilo se do celého světa a dnes si jej můžeme vychutnat téměř na všech kontinentech. Ale co to vlastně to mascarpone je a jak se dělá?
Jedná se o krémový bílý sýr ze smetany, která vznikne působením kyseliny vinné bez odstranění syrovátky. Má specifickou chuť i konzistenci. A právě díky této kombinaci je tak populární. Jakmile přijdete lahodnému mascarpone na chuť, už nikdy mu nebudete moci odolat.
Mascarpone je známé jako hlavní ingredience tiramisu. Ale není to jen tento italský dezert, kde se používá. Možností, co dělat s mascarpone, je opravdu mnoho. Můžete jej použít například místo másla. Stačí jej smíchat se sýrem ricotta a originální krém z mascarpone je na světě. Receptů s mascarpone je opravdu mnoho, můžete ho použít na koláče, do buchty, bábovky, do salátů ale třeba i jen tak s ovocem.
Dokonce i u nás si můžete vychutnat mascarpone. Vyrábí ho pro nás na zakázku firma v Bystřici pod Hostýnem. Rádi bychom vám poskytli to pravé italské mascarpone (přímo z Itálie), ale bohužel vzhledem k jeho vlastnostem by šlo o velmi náročný úkon. Mascarpone neustále pracuje a má krátkou dobu spotřeby. Navíc je velmi háklivé na změny teplot a po dlouhé cestě z Itálie by nemuselo dorazit v odpovídající kvalitě.
Ale to vůbec nevadí. Pečlivě jsme hledali toho nejlepšího dodavatele sýru a nakonec ho našli. Náš dodavatel umí opravdu výborné mascarpone. Takové, na které jen tak nezapomenete a každé sousto bude jako pohlazení na duši.
Ještě jste nezkoušeli naše tiramisu? Tak to musíte co nejrychleji napravit. Uvidíte, že vám zachutná. Naše tiramisu, obdobně jako všechny naše dobrůtky, jsou pečeny z kvalitních surovin. A abychom docílili té nejlepší chutě, sami si pečeme piškoty. Ale všechno popořadě. Na chvíli Vás teď zavedeme do srdce naší cukrárny – přímo do výrobny, a ukážeme Vám, jak se takový tiramisu dort dělá.
Nejdříve si připravíme mascarpone. To vyšleháme se žloutky a s cukrem.
Do dortové obruče si poklademe první vrstvu piškotů. Piškoty jsou naše „domácí“. Při cestě k tomu nejlepšímu italskému tiramisu jsme zjistili, že není nad vlastní a čerstvé piškoty.
Piškoty lehce polijeme espressem a poklademe na ně první vrstvu mascarpone.
A takto pokračujeme a uděláme ještě několik dalších vrstev. Na vrch dezertu nasypeme kakao a dílo je dokonáno :)
Pokud už jste u nás byli, třeba jste už naše mascarpone ochutnali a ani o tom nevíte. Kromě tiramisu ho přidáváme i do dalších dortů a dezertů. Například dort Amadeus, Čokomalina, Havana nebo Malina, borůvkový cheesecake, cheesecake nutella a mnoho dalších.
Přijďte k nám ochutnat tiramisu a dezerty z mascarpone. Těšíme se na Vás!