Tento francouzský dezert se někomu může jevit jen jako pudink s krustou, ale kdo už někdy ochutnal ví, že creme brulee je symfonie sladké jemnosti a zároveň křupavosti. První zmínka o tomto dezertu, v podobě jak ho známe, je už ze 17. století, konkrétně z roku 1691.

Velmi podobný dezert připravují i Katalánci a narazit na něj můžete pod jménem creme catalana, který je často ochucený citronem nebo pomerančovou kůrou. Nejen v Česku, ale i v jiných zemích často své creme brulee cukráři ochucují také čokoládou nebo kvalitním likérem.

My si o creme brulee dnes povíme pár podrobnějších informací. Řekneme si, z jakých ingrediencí ho připravujeme, necháme vás trochu nehlédnout do zákulisí a povíme, jak probíhá příprava až po finální servírování v našich cukrárnách. Tak pojďme na to.

Pouze 4 kouzelné ingredience

Už podle ingrediencí jde poznat, že půjde o velmi jemnou konzistenci, která se bude rozplývat v ústech. Mezi základní suroviny pro přípravu našeho creme brulee patří:

  • šlehačka,
  • žloutky,
  • vanilka,
  • třtinový cukr.

Jemná práce pro velejemný výsledek

Spojíme smetanu s vanilkou a tuto směs necháme pomalu zavařit. Je nutné přípravu hlídat, protože jakmile směs zavaří, musíme ji stáhnout z plamene. Pak přidáváme žloutky společně s cukrem a velmi opatrně a s láskou směs promícháme. Takovou směs pak přelijeme do ohnivzdorných mističek (známé také pod názvem ramekin) a připravíme jim vodní lázeň v troubě. Při zapečení dezert houstne, ale je stále krásně jemný. Výsledná hmota pak připomíná pudink, proto se ji taky říká custard (anglicky pudink).

Finální cesta k zákazníkovi

Zapečené creme brulee se nechá vychladnout. Pak, když nastane jeho čas a zákazník si creme brulee objedná, proběhne poslední, ale velmi důležitý krok. Vytvoříme krustu. Na creme brulee se přidá třtinový cukr, který pomocí flambovací pistole zkaramelizujeme.

Creme bruleeCreme brulee

Původně se krusta vytvářela samostatně mimo misku a připomínala jakýsi disk z karamelu, který se pak na krém přidával dodatečně. Dnes je již rozšířený postup s flambovací pistolí, popřípadě s opékačem známým pod jménem salamander. Můžeme se setkat i s postupem, kdy se krusta vytváří flambováním alkoholu.

Pak už se dezert nese zákazníkovi, který se krustou musí prokřupnout, aby se dostal k jemnému srdci creme brulee.

Ještě jste creme brulee neochutnali? Nevíte, o co přicházíte. Navštivte naše cukrárny a vyzkoušejte tenhle výjimečný dezert. Rádi vám k němu připravíme lahodnou kávu nebo čaj.

Celý tým cukrárny Ollies Vám přeje sladký život.

Creme brulee

<< zpět na archív článků

Mějte sladký život s námi

Sladké e-maily Ollies

Sladké e-maily Ollies, to je spousta radosti pro každého mlsálka. Navíc soutěže, slevy, novinky a sezóní nabídka.